Pegasus


Pegasus tijdens restauratie Pegasus in de jaren 1960 Pegasus wachtend op restauratie in het droogdok van het Scheepvaartmuseum Baasrode

 

D’n Bruinen PI77, de Jan Korneel TH5, de Pegasus, de Jonge Joseph (particulier) en de Drie Gebroeders TH49 (SBH) zijn de laatste vijf originele hengsten. En dan te bedenken dat er vroeger honderden van die scheepjes de Schelde bevoeren. De Pegasus werd door Cor Drijver, een oud visser uit Texel, toevallig ontdekt in een grachtje in Leiden. Het scheepje was in een zeer slechte staat en het achterschip was grotendeelsuitgebrand. Hij herkende het direct als een hengst. Als kind had hij immers die schepen nog op de Waddenzee zien varen om mosselzaad te halen. Hij restaureerde de Pegasus provisorisch. Gezien zijn gevorderde leeftijd droeg Cor Drijver het scheepje over aan Tolerant.

Een reis in twee etappes volgde: eerst gesleept tot Steenbergen en het jaar nadien naar de Schelde. De Pegasus staat nu naast de CNR-loods in Rupelmonde en een ieder die er een blik op werpt kan zich niet voorstellen dat het ding ooit gedreven heeft. Restaureren heeft geen zin meer. We besloten om het schip volledig op te meten en te kiezen voor een degelijke herbouw aan de hand van de bekomen tekeningen. Met dit unieke project werd in 2008 begonnen. Aan de Schelde werd weer een houten schip gebouwd op de originele wijze!

Op 11 sepember, op het Weekend op de Helling, werd de Pegasus tewater gelaten.

Dhr. Jozef Dauwe, gedeputeerde Provincie Oost-Vlaanderen en dhr. Jos Stassen, burgemeester van Kruibeke, Rupelmonde kregen het woord. Voor Tolerant vzw spraken Leo Maes, voorzitter, en Philip Streitz, secretaris.
Peter van het schip is Franke Lok, oud-voorzitter, oprichter van Tolerant vzw en de man die de hengst terug naar Vlaanderen bracht. Meter van het schip is mevrouw Frieda Van Beylen-Beirnaert, weduwe van Jules Van Beylen. Jules Van Beylen was conservator in het Nationaal Scheepvaartmuseum in Antwerpen en schreef verschillende boeken over de Hengst.

Het schip werd op de hellingkarren in het water neergelaten, terwijl de vloot klassieke schepen een hoornconcert inzette. De hengst D’n Bruinen (beschermd als monument varend erfgoed) en de hengst Jan Korneel die in 2007 gerestaureerd werd op de CNR maken deel uit van de vloot, evenals de T/S Rupel en de Vrouwe Nele.

De werkzaamheden aan de Pegasus verliepen onder andere met financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen en logistieke en materiële steun van de gemeente Kruibeke.

lengte 11m50 – breedte 4m40
origineel in 1908? gebouwd op de werf Verras in Paal, Zeeuws-Vlaanderen
replica gebouwd op de CNR-werf in Rupelmonde.