CNR-bibliotheek


4C-bib4 4C-bib3 4C-bib2  4C-bib1

 

Met de maritieme bibliotheek in de rode container hebben we mooie plannen. Alle boeken, zo’n stuk of 500, zijn gecatalogiseerd: titel, auteur, trefwoorden… Nu de tijdschriften en handleidingen nog … In overleg met andere verenigingen bekijken we hoe we al deze gegevens het best openbaar kunnen maken.

Er zitten echte pareltjes tussen zoals:

  • Archiefbundel over de geallieerde oversteek vanuit Duinkerke en andere havens in de buurt. Alle Belgische vissersschepen die aan de geallieerde evacuatie deelnamen worden uitgebreid beschreven met hun bemanning.
  • Een schitterend oud boek over het “schip van Brugge” met een mooie reconstructiekaart van de Vlaamse kust van voor de inpoldering van de IJzergolf en de Zwingeul.
  • Een stroomatlas van de Vlaamse banken.
  • Een honderd jaar oude studie over de Belgische beroepsvisserij met heel wat informatie over de Scheldevisserij van Baasrode tot Boechoute.
  • Handboeken voor allerlei nautische bezigheden.

Voorlopig worden er geen boeken of tijdschriften uitgeleend. Wel kan je op afspraak, op donderdag of zaterdag, van 10 tot 16 uur, aanschuiven aan de lange bibliotheektafel en lezen naar hartelust. Voorzichtig koffie drinken mag, vettige vingers mogen niet. Heb je een usb-stick bij je dan kan je eventueel materiaal scannen en meenemen. Deze service is gratis.
Onze boeken en tijdschriften komen vooral uit de rijke verzameling “dubbels” van het Nationaal Scheepvaartmuseum Het Steen te Antwerpen, een schenking van boeken van de erfgenamen van historicus Luc Casaer, boeken van de erven van kunstschilder Franck Mortelmans en een volledige reeks ingebonden jaargangen van de Spiegel der Zeilvaart, verzameld door Raymond Mathyssen. Maar er staat nog veel meer op onze rekken…

De inventaris van onze bibliotheek vind je in deze pdf < INVENTARIS >.
In deze boekenlijst staan de gangbare gegevens: er zijn kolommen met auteurs, titels, uitgeverijen en trefwoorden. De nummers in de laatste kolom verwijzen naar een rubriek en een plaats op het rek.

Zoeken in Acrobat Reader
Het document met de boekengegevens is een pdf-document. Om het te lezen heb je het programma Acrobat Reader nodig, dat je gratis kan vinden op het internet.

Met de +-knop bovenaan het scherm, maak je de letters groter.
Acrobat heeft een eigen zoekfunctie. Door te klikken met de rechtermuisknop in het document, kan je de keuze “Werkbalk Zoeken tonen” zichtbaar maken en vervolgens aanklikken. In het dialoogvenster geef je een te zoeken woord of een deel ervan op. De zoekfunctie is niet hoofdlettergevoelig.

Iemand van het bibliotheekteam maakt je graag wegwijs tussen de rekken.